Sponsorlu Bağlantılar

Sponsorlu bağlantılar

15 Aralık 2013 Pazar

Lohusalık Sendromu Nedir? Nasıl Başlar? Ne Zaman Geçer?

Doğumdan sonra kişi resmen anne olmaya eğilimlidir bu belki de o yaşadığımız önceki hayatımızdan anneliğe geçiş dönemidir. Duygusal olarak parçalanma halidir ki o an bize annelik şevkati veriliyor bence. Herşeye ağlamalar bebeği kıskanmalar gerçekten ruh hali olarak karışık bir dönem ama ne mutlu ki kalıcı değil...

Lohusalık sendromu gerçekten var mı?

Lohusalık sendromu olarak da adı geçen annelik hüznü, doğum yapan kadınların yüzde 50-70’inde doğumdan hemen sonra başlayan ve 7-10 gün süren bir dönem. Bu süreçte kadınların çoğu ağlama isteği, huzursuzluk, uykusuzluk, iştahsızlık, konsantrasyon bozukluğu ve çevrelerinden soyutlanma hisseder. Çoğu zaman görünürde hiçbir sebep olmaksızın ya da başka insanlara oldukça önemsiz gelen nedenlerden dolayı duygulanabilir, gözyaşlarına boğulabilirler. İştahları bozulur, bebek uyuyor bile olsa uyumakta güçlük çekerler. Kimi zaman yeni bebeğe bakamayacaklarını hissedip, endişelenebilirler.

Ruh halleri karışık
Birçok anne, bebek sahibi olmanın mutluluğuyla, olumsuz düşünceleri bir arada yaşıyor. Ayrıca böyle hissettikleri için kendilerini suçluyor. Bu durum, doğumdan sonraki iki hafta içinde kaybolmazsa veya daha kötüye giderse belirtilerin doğum sonrası depresyondan kaynaklandığı düşünülebilir. Bu noktada doğru tetkiklerle en kısa zamanda müdahale önem kazanıyor.


Bu duyguları ifade etmek, yakınlarla, özellikle de eşle paylaşmak önemli. Benzer deneyimleri yaşamış annelerle konuşmak da yeni anneye hem yalnız olmadığını gösterir, hem de yaşadığı duyguları normalleştirir. Doğum sonrası, anne için bebeğin bakımı, başa çıkamayacağı bir sorumluluk olarak görülebilir. Böyle hissettiğinde görev dağılımı yapmak, onu rahatlatır. Bunlara ek olarak yeni anne, kendine kısa da olsa zaman ayırmaya çalışarak, iyi beslenip, iyi uyuyarak, mümkünse hafif egzersizler yaparak ve rahatlama metodlarını kullanarak kendini özen göstermeli. Anne için, her ne yapıyor olursa olsun, küçük hedefler koymak, daha önce işe yarayan yollardan yararlanmak ve başarılan basamakları ödüllendirmek önemli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder