Sponsorlu Bağlantılar

Sponsorlu bağlantılar

15 Ocak 2014 Çarşamba

Anevrizma Nedir? Anevrizma Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Yine günümüzde sık duyulan ve oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Tehlikelidir çünkü ansızın ortaya çıkması yaşam kalitesini etkilemektedir. Çok fazla belirti vermemesi ve ansızın ortaya çıkmasından dolayı en tehlikeliler arasında yer alır...



Anevrizma, beynimizde bulunan atardamar duvarının çeşitli nedenler ile zayıflaması ile ortaya çıkan bir balonlaşmadır. Bu oluşan balonlaşma, damarda çok dayanıksız bir yapıdır. Çeşitli nedenler ile patlayarak beyin içinde kanam yaratır ve yaşamı tehlikeye sokar.  Doğuştan damarsal bozukluklar ile oluşabileceği gibi, yüksek tansiyon, damar sertliği, enfeksiyonlar ve travmalar ile oluşabilir.


Uzmanlar, gün içinde şiddetli baş ağrısı çekenlerin bu rahatsızlıktan şüphelenmesi gerektiğini söylüyor. Erken tanı ve teşhis için bu tarz ağrılarda doktora gitmenin faydası büyüktür. Anevrizmanın patlaması nedeni ile pek çok hasta hayatını kaybederken pek çoğu da sakat kalmaktadır. Bu nedenle beyinde oluşan baloncukların kanama yapmadan önce tedavi edilmesi hayati önem taşır.





Aile içinde beyin kanamsı yaşayanlar, damar ve dolaşım hastalığı olanlar, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı olan bireyler anevrizma konusunda risk grubu teşkil ederler. Bu tarz baloncukların beyin içinde tespitini sağlamak için MR ve tomografi tetkikleri kullanılmaktadır. Kesin tanı ise, beyin anjiyografisi ile sağlanır. Eski dönemlerde bu tarz baloncuklar açık ameliyatlar ile temizlenirken bugün kapalı ameliyatlar yapılmaktadır.
Doğru ve deneyimli bir ekip tarafından yapılan ameliyatlarda başarı şansı çok yüksektir. Ülkemizde bu tarz operasyonları yapabilen çok az doktor vardır.  Öldürücü ve sakat kalma şansı yüksek olduğundan bu tarz operasyonlarda deneyimli merkezler mutlaka seçilmelidir.


Anevrizma belirtileri nelerdir?

Israrlı ve sürekli bıçak sokulmuş hissinde baş ağrısı, bulantı ve kusma, ensede sertlik, Bulanık görüş veya çift görme, ışığa karşı hassasiyet oluşması olarak sayılabilir. Anevrizma kanamaya başlarsa hasta, gözlerde felç, çift görme, halsizlik ve uyuşukluk hisseder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder