Sponsorlu Bağlantılar

Sponsorlu bağlantılar

17 Aralık 2013 Salı

B12 Vitamini Eksikliği Neden Olur? Sebepleri Tedavisi

Günümüzde neredeyse herkesin kullandığı B12 Vitamini popülerliğini koruyor hatta moda haline gelmiş durumda B12 Vitamini iğnesi falan. Yani bu demek oluyor ki etraftaki insanların çoğunun sıkıntısı var sağlık konusunda... Çünkü hiç de hafife alınmayacak kadar önemli olan bir ilaç ya da vitamin..



Kişinin ruh ve beden sağlığını korumada etkili olan B12 vitamini, suda eriyen ve ısıya karşı dayanıksız olan bir vitamindir. Aminoasitler ve nükleoprotein metabolizması için gereklidir ve böbrek kanamaları ile karaciğer hastalıklarını önleyici özelliği bulunmaktadır.

Hangi Durumlarda B12 Vitamini Yetersizliği Olur?

-    Yeterli ve dengeli beslenme gerçekleşmediğinde,
-    Vejetaryen beslenmede,
-    Sindirim sistemindeki sorunlardan dolayı vitaminin emilimi azaldığında,
-    Pankreas yetersizliklerinde,
-    Karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarında,
-    Yaş ilerledikçe mide salgısının azalmasıyla B12 vitamininde yetersizlik gözlenebilir.
-  
Ayrıca aşırı C vitamini alımı olduğunda, fazla alkol tüketildiğinde, protein, folik asit ve A vitamini yetersizliği yaşandığında, vücut besinlerle alınan B12'den yeterince faydalanamaz. Yani vücuda alınan besin öğelerinin miktarı, bir başka besin öğesinin işlevini etkileyebilir. Bu nedenle dengeli beslenmek önemlidir.

B12 Yetersizliğinde Neler Yaşanır?

-    Vücutta kan hücresi üretimi azaldığından, persiniyöz anemiye,
-    Sinir sisteminde bozukluklara,
-    Kol ve bacaklarda duyu azalması ve kasılmalara,
-    Uyuşukluğa ve unutkanlığa,
-    Depresyona ve baş ağrılarına neden olabilir.

B12 Vitamini Nerelerde Bulunur?

Karaciğer, böbrek, kırmızı et, deniz ürünleri, tavuk, süt, yumurta, yoğurt ve peynir gibi hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur. Bu nedenle bitkisel ağırlıklı beslenen kişiler B12 alımı konusunda dikkatli olmalıdır.

B12 gereksinimi, gebelik, emziklilik, çeşitli enfeksiyon hastalıkları, hipertiodizm, çocuklarda büyüme çağı ve yaşlılık dönemlerinde artar. 14 yaş ve üzerindeki bireyler günde 2.4mcg, gebeler 2,6mcg, emzikliler 2,8mcg B12 vitamini almalıdırlar.

Isıya dayanıklı bir vitamin olmadığından, B12 içeren besinler tüketirken özen gösterilmesi gereken noktalar vardır. Haşlanan etin ve balığın, dönem dönem tüketilen ciğerin pişirme suyunun dökülmemesi ve sütün kaynatılmaması, B12 kaybını önlemek için önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder